Novice 03.05.2022
3

Global Gateway – mednarodno sodelovanje in varnost dobavnih verig

Evropska iniciativa za trajnostni razvoj

Pomen EU-iniciative Global Gateway za logistiko

1. decembra 2021 je Evropska unija pričela z iniciativo »Global Gateway«. Njen cilj je premagovati globalne izzive: od podnebnih sprememb, boljših zdravstvenih sistemov do zagotavljanja globalnih dobavnih verig.

Global Gateway – cilji

»[…] Strategija Global Gateway prikazuje, kako se lahko Evropa v krizi poveže s svetom.« - Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

Vodilo predsednice Komisije nakazuje smer za prihodnost našega celotnega planeta. V sklopu iniciative Global Gateway bi naj potekali trajnostni projekti, ki bi naj zagotavljali dolgoročne prednosti za vse partnerske države in njihovo prebivalstvo. Iniciativa bo pripomogla k zapiranju investicijskih vrzeli po svetu na področju varstva okolja in prispevala tako k agendi 2030 Združenih narodov kot tudi k Pariškemu podnebnemu sporazumu.

Global Gateway – osnovno načelo

Global Gateway naj ne bi ustrezala samo interesom, temveč predvsem vrednotam EU glede pravne države in človekovih pravic. Trajnostne investicije bi naj ustvarile svetovno mrežo, ki bi naj ob upoštevanju mednarodnih standardov ustvarila sožitje blaga, ljudi in storitev. Pri tem je pomembna odgovornost do partnerskih držav, ki jih je treba obravnavati enakovredno. Poleg tega bi naj maksimalna transparentnost poskrbela za varnost in zanesljivost.

Global Gateway – mednarodno sodelovanje in varnost dobavnih verig

Global Gateway – osrednje teme

Iniciativa se osredotoča na podpiranje povezljivosti znotraj naslednjih petih ključnih področij:

  1. Digitalizacija:

Pri tem bi se naj partnerskim državam pomagalo postati del digitalnih ekosistemov, npr. z boljšimi internetnimi povezavami.

  1. Podnebje in energija:

Global Gateway želi partnerskim državam z nižjimi prihodki pomagati obvladati ekološko spremembo in izpolniti zahteve Pariškega podnebnega sporazuma.

  1. Promet:

Tukaj si iniciativa prizadeva za podporo globalnih infrastrukturnih investicij, ki bi naj ustvarile trajnostne, varne, inteligentne in tudi proti krizam odporne mreže vseh nosilcev prometa.

  1. Zdravje:

Tukaj so v središču zanesljive dobavne verige in izgradnja lokalne proizvodnje. Glede na navedbe Komisije bi bilo treba širše zasnovati predvsem farmacevtske dobavne verige.

  1. Izobrazba in raziskave:

Partnerskim državam bi se naj pri preoblikovanju njihovih izobraževalnih sistemov nudila najboljša možna podpora, podpiralo pa bi se naj tudi sodelovanje vseh držav na območju raziskav.

Podrobne informacije o iniciativi najdete na spletni strani Evropske komisije. Podrobnosti o aktualnih razvojih so na voljo na spletni strani nemške zvezne vlade.

Global Gateway – odziv nemške industrije

Iz vidika nemških podjetij je iniciativa prišla ravno pravi čas: »Za izredno internacionalizirano nemško gospodarstvo bo odločilno korona krizo premagati po možnosti brez dodatnih zaščit. Zato je zavzeto prizadevanje za ohranjanje mednarodnih verig ustvarjanja vrednosti na osnovi skupnih pravil glavna zapoved trenutnega časa«, razlaga predsednik DIHK Peter Adrian. Pri tem bi naj bilo odločilno, da zvezna vlada postane tista, ki narekuje ritem trgovski politiki EU, kajti vsako četrto delovno mesto v Nemčiji je odvisno od izvoza, v industriji pa vsako drugo. Temu ustrezno pomemben je položaj Nemčije pri tem transnacionalnem sodelovanju.

Global Gateway – posledice za logistiko

Podjetja in družbe so odvisne od brezhibnim potekov mednarodnih dobavnih verig. Havarija transportne ladje za zabojnike Ever Given v Sueškem prekopu je nedvomno dokazala, kako lahko celotno gospodarstvo podleže enemu ozkemu grlu.

Zaradi pandemije korona virusa so številna evropska podjetja bila primorana zmanjšati odvisnost od dobaviteljev iz Daljnega Vzhoda na minimum. Srednjeročno bo zato prišlo do zamika dobavnih verig, kar je lahko v prid predvsem panogi cestnega prevoza blaga. Kajti z izgradnjo infrastrukture v Srednji in Južni Evropi ter Afriki so postali dosegljivi novi trgi, prej neprivlačne regije pa voznikom dostopne.

Da bi lahko dinamično reagirali na hitro spreminjajoče se pogoje na trgu, podjetja tako iz panoge transporta in logistike kot tudi proizvodnje in trgovine pogosto stavijo na digitalne rešitve. Katere možnosti denimo nudi sistem pametne logistike ponudnika logističnih IT-storitev TIMOCOM, lahko izveste tukaj.

 

Morda vas bo zanimalo tudi to:

Trajnostni razvoj:Pet pomembnih izrazov za logistiko ter največji mejniki

Zakon o dobavni verigi in trajnostni cilji ZN

Varstvo okolja v tovornem prometu: Kaj lahko storijo transportna podjetja

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek