Logistika 13.11.2020
5

TIMOCOM Zagon podjetja: Katero vrsto zavarovanja potrebujem kot prevozniško podjetje?

Moški in ženska s sklenjenimi rokami nad znakom za tovorna vozila

Zavarovanje ima pomembno vlogo pri načrtovanju in ustanovitvi podjetja. Kajti v primeru škodnega zahtevka ali pravnega spora lahko nastali stroški hitro ogrozijo obstoj podjetja. Toda, katero transportno zavarovanje potrebujete – in kako najdete pravega za vas?

Ustanovitev lastnega podjetja in kasnejša uveljavitev na trgu sta lahko velik izziv. V tej seriji blogov podjetje TIMOCOM  špediterjem, prevozniškim in logističnim podjetjem ponuja pomoč pri ustanovitvi lastnega podjetja. Vendar namen te serije ni ponuditi nasvetov za ustanavljanje zagonskim podjetjem, tistim, ki se zanimajo za financiranje podjetja ali tistim, ki so nedavno ustanovili svoje podjetje. Gre za oprijemljive, praktične nasvete iz logistike, katerih namen je zagotoviti začetno podporo na samostojni poti. V drugem delu smo vam med drugim predstavili, kako optimalno izračunati stroške prevoza za pravilno oblikovanje cen. V tem delu vam podrobneje predstavljamo zavarovanja.

Zavarovanje odgovornosti za špedicijska in prevozniška podjetja

Ne glede na to, katere storitve zagotavlja vaše prevozniško podjetje, morate najprej skleniti zavarovanje odgovornosti. Slednje vam zagotavlja potrebno zaščito, v kolikor vi ali vaši zaposleni povzročite telesne poškodbe, škodo na stvareh oziroma premoženjsko škodo. To je lahko na primer izguba strankinega ključa, škoda, nastala pri nakladanju ali razkladanju na vašem dvorišču, ali pa kršitev zakona o varstvu podatkov. V novo ustanovljenem podjetju je pomembno vnaprej razmišljati o tem, katera morebitna tveganja in stroške mora kriti zavarovanje.

Zavarovanje za primer nezmožnosti za delo za lastnike/odgovorne osebe

Nihče ni resnično pripravljen na nezmožnost za delo, saj lahko kadarkoli zbolimo, nesreče pa se dogajajo tudi v prostem času. Zato je vedno priporočljivo skleniti zavarovanje za primer nezmožnosti za delo in se na ta način zaščititi pred izgubo prihodka. Če zaradi bolezni ali nesreče svojega dela ne morete več opravljati v celoti, to ne bo vplivalo le na vas in na vašo družino. Vpliva lahko tudi na vaše stranke in vaše zaposlene. Tveganje, da bodo nekega dne nezmožni za delo, je za samostojne voznike in voznike tovornih vozil veliko višje: Večurno sedenje, stres zaradi predvidenih rokov prevzema in dostave, fizični napori ter nevarne situacije v prometu so del njihovega delovnega vsakdana. Zato sodi ta poklic v tako imenovano »skupino visokega tveganja«.  Prav iz tega razloga je za tovrstne poklice smiselno skleniti tudi dodatno nezgodno zavarovanje. Obseg takšnih zavarovanj se pri različnih ponudnikih zavarovanj zelo razlikuje. Zato se je dobro pozanimati, točno katere vrste nesreč krije zavarovanje.

Zavarovanje za pravne postopke v logistični panogi

Kot logistično podjetje imate vsak dan opraviti s številnimi različnimi udeleženci, s katerimi lahko zaidete tudi v spore. Najemajo se poslovni prostori in sklepajo pogodbe s strankami in partnerji. Tudi težave z lastnimi zaposlenimi lahko privedejo do pravnih sporov. Zavarovanje za pravne postopke običajno krije stroške pravnega svetovanja, odvetnikov, sodnih izvedencev in strokovnjakov.

Naslednje tri oblike zavarovanj se posebej nanašajo na samostojne podjetnike v prevozništvu. Če se blago med prevozom poškoduje ali če pride do dodatne škode, lahko škodni znesek kmalu doseže sedemmestno številko.

Zavarovanje odgovornosti za tovorna vozila in zavarovanje odgovornosti za tovor

Kot pri osebnih vozilih je zavarovanje odgovornosti za tovorna vozila obvezno in ga je treba uskladiti z zavarovanjem odgovornosti za tovor. Slednje je (v Nemčiji) predpisano z zakonom, če je prevoz blaga komercialen, in je pogosto predpisano za določeno vsoto. Če vrednost blaga iz naročila prevoza presega višino tega zneska, je treba za to vrednost skleniti dodatno zavarovanje.

Klaus Schäfer iz podjetja KRAVAG nam je v pogovoru pojasnil, kaj je pomembno pri sklenitvi takšnega zavarovanja.

Preverba pogodb o prevozu, usklajevanje različnih oblik zavarovanja

 Izredno pomembno je razjasniti podrobnosti, kot so: »Kje bo vozilo ponoči parkirano?« in »Ali je parkirišče pod nadzorom ali ne«, pravi g. Schäfer. Dober svetovalec bi moral poleg tega pogodbe o prevozu in ustrezno prilagoditi zavarovalno kritje. Navsezadnje ni dovolj, da sklenete zavarovanje, če to ne krije določene škode, ker je pri sklenitvi zavarovalne pogodbe nismo upoštevali.

Pazite na hitro in profesionalno poravnavo škode ob nesreči

Kdor ne dela, ne greši. Tako pride do škode na blagu in nesreč tudi v najbolj zanesljivih podjetjih. Pogosto se je treba odzvati nemudoma in na profesionalen način – kot npr. pri nesreči z nevarnim blagom ali pri kraji blaga. Prej kot boste obvestili zavarovalnico, prej boste lahko sprejeli ustrezne ukrepe za zmanjšanje oziroma zajezitev škode v konkretnem primeru.

Prilagoditev premijskega razreda številu škodnih zahtevkov

Pri tem velja: Več kot ima podjetje v lasti tovornih vozil in manjši kot je odstotek povzročene škode, višje naj bodo premije. Po mnenju g. Schäferja bi moral izkušen zavarovalni agent znati ugotoviti, katere nesreče so pri katerih voznikih najpogostejše in kako se je mogoče pred njimi zaščititi.

Vedno skrbite za to, da je zavarovalno kritje posodobljeno

Pri izbiri prave vrste zavarovanja je potrebno tudi administrativno delo. Številni ponudniki omogočajo digitalne rešitve, kjer je mogoče vse spremembe vnesti neposredno in hitro prilagoditi vrsto zaščite. Mladim podjetnikom se zlasti svetuje, da se na začetku posvetujejo neposredno z lastnim svetovalcem oz. zavarovalnim agentom. Naročila se pogosto razlikujejo od prvotnega načrta. Zato je pomembno preveriti, ali slednja še vedno sodijo v kritje izbranega zavarovanja.

Povzetek

Vsako prevozniško podjetje je drugačno, vendar na splošno velja, da mora imeti naslednje vrste zavarovanja:

  • zavarovanje odgovornosti,
  • zavarovanje lastnikov/odgovornih oseb za primer nezmožnosti za delo,
  • zavarovanje za pravne postopke,
  • zavarovanje odgovornosti za tovorna vozila, če uporabljate lastna vozila,
  • zavarovanje odgovornosti za tovor.

Potrebno je redno preverjanje naročil oziroma pogodb, da lahko sproti posodabljate zavarovalno kritje.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek