Novice 07.01.2022
4

Zgodba o uspehu: Dve desetletji sodelovanja med podjetjema Waberer's in TIMOCOM

Waberer’s in TIMOCOM: Böröndy Levente, Zámbó Nikolett, Hock-Ritter Ildikó, Heilmann Attila

Waberer's International že 20 let uspešno sodeluje s podjetjem TIMOCOM, ki upravlja sistem pametne logistike.

Z več kot 70-letnimi izkušnjami na področju prevozov je Waberer's eno vodilnih logističnih podjetij v Evropi. Čeprav ima podjetje svoj lasten vozni park z okrog 3000 vozili, sodeluje tudi s približno 2000 usposobljenimi podizvajalci za izvedbo dodeljenih prevozov, ki jih zanje organizira že dve desetletji – večinoma preko borze prevozov, ki jo upravlja TIMOCOM.

Vzpostavitev tega partnerstva je bila očiten korak za podjetje Waberer's International, ki verjame, da je zanesljivost najpomembnejša vrlina. Za borzo prevozov podjetja TIMOCOM je namreč mogoče trditi, da vključuje največ špediterjev oziroma naročnikov, poleg tega pa se (zaradi narave platforme in skrbnih pogojev predhodnega pregleda) goljufivi špediterji na njej ne pojavljajo.

Zaprta skupina uporabnikov, zanesljivi podizvajalci

Čeprav za nekatere tovorne naloge podjetje Waberer's išče prevoznike na odprtem trgu borze prevozov podjetja TIMOCOM, pa že več kot dve leti uporablja tako imenovano zaprto skupino uporabnikov (Closed User Group – CUG).). Ker podjetje Waberer's veliko večino svojih prevozniških naročil najprej oglašuje le skrbno izbrani in zaupanja vredni zaprti skupini podizvajalcev, je sposobno povečati varnost, saj lahko ponudbe prevozov vidijo le podizvajalci, ki jih podjetje povabi v skupino. To naročnikom zagotavlja visoko raven zaščite (zaradi strogega sistema kvalifikacije podizvajalcev), podizvajalcem pa ekskluzivne možnosti prevozov. Članom zaprte skupine uporabnikov se naročnina ne poviša, imajo pa vsako leto dostop do več tisoč ponudb prevozov.

»Waberer's se je pred dvema letoma obrnil na nas s problemom, ki smo ga v okviru borze prevozov rešili z oblikovanjem zaprte skupine uporabnikov, zasnovane posebej zanje.« – je povedal Attila Heilmann, skrbnik ključnih strank podjetja TIMOCOM. »Za dokončanje naloge smo potrebovali približno mesec dni, zaprta skupina uporabnikov pa je izpolnila vsa pričakovanja.« Z uporabo zaprte skupine uporabnikov podjetje Waberer's ščiti tako svoje lastne interese kot tudi interese svojih strank, saj na ta način podjetjem, ki se ukvarjajo z nezdružljivimi poslovnimi politikami, in konkurentom na trgu onemogočajo dostop do podrobnosti ponudb tovora, ki jih podjetje oglašuje.

Podjetje trenutno deluje s tremi zaprtimi skupinami uporabnikov, katerih člani so izbrani na podlagi obsega predhodnih obveznosti v okviru prevozov, zadovoljstva s storitvijo, vrednosti zavarovanja CMR in drugih subjektivnih kriterijev. Podizvajalci so na podlagi sistema korporativnega upravljanja, ki ga ponuja Waberer’s, razvrščeni v tri prekrivajoče se skupine: Špediterji so najprej uvrščeni v tako imenovano skupino C po strogem kvalifikacijskem postopku, ki sestoji iz preverjanja ustreznih dokumentov (ti vključujejo obrazec za registracijo, dokumente o registraciji podjetja in dokumente o odgovornosti za pošiljanje), nato pa lahko v primeru ustrezne uspešnosti preidejo v skupino B ali skupino A, katere člani lahko že izvajajo naročila prevozov večje vrednosti in odgovornosti.

Na skupni platformi

Pred približno dvema letoma, ko je podjetje Waberer's za učinkovitejše upravljanje svojega poslovanja potrebovalo vmesnik, ki bi povezoval informacijski sistem podjetja in borzo prevozov, je za svojega partnerja ponovno izbralo podjetje TIMOCOM, specialista za informacijske tehnologije in podatke .. Glede na to, da so zaposleni na podjetju Waberer's po dolgoletnem sodelovanju pogosto med prvimi, ki preizkušajo vsestranski razvoj sistema pametne logistike podjetja TIMOCOM, so z delovanjem le-tega odlično seznanjeni. Prav iz tega razloga je bil po skrbni oceni potreb in izvedenem načrtovanju prvi testni sistem za komercialne in IT dejavnosti v nekaj tednih skupnega dela dokončan. Ker sta bili s testi zadovoljni obe strani, je bila platforma kmalu pripravljena in od takrat deluje brezhibno.

Ena od glavnih zahtev za uporabniški vmesnik, ki je moral biti posebej prilagojen potrebam podjetja Weberer’s, je bila sposobnost obdelati velike količine naročil prevozov (evidentiranje, spreminjanje in brisanje), saj podjetje svojim podizvajalcem vsak dan posreduje večje število naročil.

»Z novo, uporabniku prijazno platformo, lahko z enim samim klikom naša naročila prevozov iz lastnega sistema za upravljanje prevozov – TMS prenesemo na borzo prevozov, kar je znatno zmanjšalo obseg administrativnega dela in posledično povečalo vsakodnevno učinkovitost našega poslovanja.« – je o vmesniku povedala Nikolett Zámbó, vodja regionalnih prevozov podjetja Waberer's International. »Strokovnjaki podjetja TIMOCOM so bili tudi tokrat zelo profesionalni, saj so vse iztočnice in zahteve podjetja Waberer's maksimalno upoštevali  in  so  na ta način svojo nalogo uspešno opravili, s čimer sta podjetji začeli novo poglavje skupnega sodelovanja.«

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek