Logistika 16.11.2020
3

Kako je mogoče z integracijo podatkov optimizirati logistične procese

Integracija in možnosti njene uporabe v sektorju Freighttech

Integracija v logistiki

Cilj metodološkega pristopa integracije je kombinacija najboljših funkcij. Integracija podatkov in digitalnih aplikacij tudi v logistiki ponuja številne priložnosti. Integracija podatkov pomaga optimizirati poslovanje vseh vpletenih, saj omogoča boljše načrtovanje in preprečevanje napak. To prihrani čas in denar.

Združevanje podatkov in funkcij

Na podatkih temelječe odločitve in procesi imajo vse večji pomen. Že danes so v uporabi algoritmi, ki optimizirajo delovne procese na podlagi podatkov. V kontekstu IT gre pri integraciji podatkov in aplikacij predvsem za združevanje različnih sistemov.

Integracija podatkov pomeni posebno metodo za povezovanje različnih digitalnih aplikacij, ki se uporablja v programski tehnologiji. Manjše komponente so vključene v enotni sistem, ki nato združuje različne funkcije aplikacij. Vsebovani podatki ali funkcije so integrirani kot del večjega, obsežnejšega sistema. Slednji so nato uporabni in dostopni uporabnikom. Za razliko od povezovanja si pri integraciji prizadevamo za zmanjšanje in preprečevanje dodatnih vmesnikov. Razlikujemo lahko med integracijo podatkov, integracijo funkcij in tudi integracijo poslovnih procesov.

Optimizacija poslovnih procesov in preprečevanje napačnih vnosov

Danes potekajo poslovni procesi večinoma v digitalni obliki.

Npr. integracija omogoča na področju svetovanja strankam neposredno povezavo z vsemi relevantnimi podatki poslovnega partnerja. Slednje je mogoče samodejno prikazati z identifikacijo številke klica, ko je prejet klic, ali pa je mogoče neposredno priklicati relevantne dokumente pri priklicu poslovne transakcije (npr. naročilu prevoza). Prehajanje med različnimi sistemi, zbirkami podatkov in aplikacijami je stvar preteklosti, zato prihranimo čas, vire in navsezadnje stroške. Enako velja tudi za logistiko.

Integrirani telematski podatki v sistemu podjetja TIMOCOM

V sistem pametne logistike podjetja TIMOCOM so integrirane različne komponente, ki jih je mogoče uporabljati združeno. Prek aplikacije Sledenje je v sistem vključenih 265 ponudnikov telematike. Prikazati jih je mogoče na integriranem cestnem zemljevidu, poslovnim partnerjem pa je mogoče odobriti dostop do podatkov za namene sledenja pošiljk. Začasna odobritev dostopa do GPS-podatkov o lokaciji naročnikom in uporaba funkcije sledenja v povezavi z upravljanjem nakladalnih ramp, npr. rešitvijo podjetja Cargoclix, med drugim pomagajo pri boljšem časovnem razporedu naročil prevoza na ciljnem kraju. Tako niso potrebni dodatni vmesniki za dodatne aplikacije, kar optimizira in poenostavlja delovne procese. To koristi tako izvajalcem naročil kot tudi špediterjem in prevoznikom, pa tudi naročnikom iz logistike ter področja proizvodnje in trgovine. Zanje to pomeni večjo zanesljivost pri načrtovanju internih procesov, kar prihrani čas in denar. Transparentnost, ki jo prevozniška podjetja ponujajo svojim strankam, pa ustvarja zaupanje in očitno konkurenčno prednost.

Združljivost sistemov pomaga preprečevati napake

Pomembno je, da je mogoče številne in raznolike sisteme, ki jih uporabljajo podjetja, kot npr. sisteme CRM ali ERP, povezati z drugimi aplikacijami oz. da so slednje z njimi združljive. Vnosov ni treba več vnašati ročno, informacije o poslovnih partnerjih in naročila prevozov pa je mogoče z zgolj nekaj kliki prenesti v lastni sistem (kot je npr. sistem za upravljanje prevozov oz. TMS). Seveda je mogoče ravnati tudi v obratni smeri in podatke iz sistema za upravljanje prevozov (TMS) prenesti v zaprt sistem, kot je sistem pametne logistike. Da lahko na primer v aplikaciji Borza tovora ustvarite razpis ali ponudbo tovora ali tovornega prostora. Tako boste preprečili nepravilne vnose in odvečne podatke, kot npr. dvojne vnose ali napake pri ročnem prenašanju podatkov – kar je še ena prednost metodološkega pristopa integracije.

Optimizacija procesnih korakov s sistemom podjetja TIMOCOM

Integracija podatkov in aplikacij ponuja ogromno potenciala za optimizacijo logističnih procesov v cestnem tovornem prometu. Uporaba sistemov, ki zagotavljajo po meri prilagojene funkcije za potrebe akterjev v logistiki, ponuja vsem udeležencem oskrbovalne verige veliko prednosti. Freighttech podjetja, kot je podjetje TIMOCOM, s svojimi aplikacijami in storitvami ponujajo digitalne rešitve, ki jih je mogoče integrirati v obstoječe sisteme in s tem optimizirati individualne procese. Izvedite več o možnostih, ki so vam na voljo, ter kako vam lahko pri tem pomaga sistem pametne logistike.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek